na Rzecz zachowania Naturalnego Piękna Wsi i Godną Starość

ŚWITOWE ŚWIATŁO (audio)

W wygodnym fotelu, z filiżanką mocnej kawy, siedzę naprzeciw dużego okna werandy. Pora…? Wczesny, bardzo wczesny świt. Moja wspaniała Babka Jadwiga z Sutna, powiedziałaby –„ czut świt”.
Patrzę na przyjaciół, jak wyłaniają się z ciemnawej przestrzeni: sosny, brzozy, jałowce, młodziutkie świerki, dzikie grusze i gdzie nie gdzie kule głowiastych tui - posadziłam je dla różnorodności formy. Nie łatwo było znosić niemą dezaprobatę MIEJSCOWYCH - że pozwoliłam wyrosnąć drzewom samosiejkom, zamiast posadzić kartofle tam, gdzie zawsze przecież były kartofle !

Na scenie mego ” teatru” trwa akcja. Jest sporo aktorów:
Drzewa, Przyczajona Noc, Poświata Świtu, Nietoperze i inne.
„Regulator” światła jest tak precyzyjny, delikatny, że nie dorówna mu nawet super technika. Mimo, iż znam na pamięć kształt niemal każdej z tych istot – drzew, kwiatów i krzewów.., jednak ciągle mnie zaskakują.
Reżyser Świt to mistrz. Światło milimetr po milimetrze zajmuje przestrzeń na każdej gałązce, liściu, wgłębieniu, wierzchołku.
Noc ustępuje niechętnie - choć wie, że nic i nikt nie ujdzie swemu przeznaczeniu - ( nawet spasiona Grupa Bilderberga ) !

Kontemplując „przedstawienie”, często mam ochotę, na jeszcze jedną filiżankę kawy, ale nie chcę uronić najmniejszej cząstki „spektaklu”, więc nie ruszam się. Czas trwania zależy od pory roku. Teraz zbliża się jesień - mamy 30 sierpień.., co mam mówić…? Tego nie da się opisać.
Do wychwycenia np., delikatnych sygnałów, jakie już wysyła zima, do spostrzeżenia świata wokół nas trzeba „dorosnąć” – niekoniecznie się zestarzeć. Wystarczy pozwolić sobie na wolność.

„ JEŻELI MASZ WRAŻENIE, ŻE NIC NIE ROBISZ - TO WŁAŚNIE ŻYJESZ! „

Oto trochę obrazków z życia tego, co mnie otacza. „Scena” - na której jestem tylko aktorzyną z aparatem fotograficznym słabej jakości i „talentem” fotografa amatora z Bożej łaskawości. Szkoda, że nie udało mi się złapać w obiektyw, nietoperzy - kiedy jeszcze panoszy się noc, a one tylko śmigają…, a mój aparat i refleks są bezradne…

Nawigator

Licznik odwiedzin